/data/sites/web/visitwatoube/www/wp-content/themes/visitwatou

Kunstenfestival Watou

Kunstenfestival, Ontdek Watou| Views: 804

Kunstenfestival Watou 2022

“Een kunstwerk dat in de openbare ruimte wordt opgesteld, moet locatie-specifiek zijn. Met andere woorden, het moet ‘plaatsgevoel’ hebben – in het Engels: Sense of Place.”, zegt curator James Putnam. “Het werk dient niet enkel ter verfraaiing van een plek, maar moet ook aanzetten tot een esthetische reflectie die verwijst naar die plek. Zo creëert het werk ruimte voor ontmoeting of herdenking, en een plaats waar we collectief kunnen uiten wat we met z’n allen voelen. Op het kruispunt met een plek op de landkaart, schept kunst de mogelijkheid tot sociale interactie. Die ‘Sense of Place’ biedt ook een sociaal kader dat mensen tot participatie uitnodigt. Dat leven geeft aan de idee dat de betekenis van kunst een gezamenlijke creatie is van kunstenaar en toeschouwer – die tegelijk ook deelnemer is. Daarenboven helpt locatiespecifieke kunst de grenzen weg te gommen tussen realiteit en verbeelding, tussen het politieke en het poëtische.”

Een mét ‘Sense of Place’.

“Kunstenfestival Watou is de plaats waar kunst, poëzie, architectuur, ruimtelijke ordening en landschap elkaar vinden. De missie van het festival is te focussen op kruisbestuivingen: op de dialoog tussen de lokale en de artistieke gemeenschap, en op de wisselwerking tussen kunst en poëzie. Maar net door het hiér te organiseren, roept het festival ook een debat op over het behoud van de lokale eigenheid. Immers, hedendaagse kunst wordt gezien als de uiting van een gehomogeniseerde mondiale cultuur. Maar cultuur bestaat uit véle culturen, en kunstenaars ontwikkelen steeds meer nieuwe netwerken, contacten en loyaliteiten, die allen heen en weer laveren tussen steeds meer lokale scenes. Watou schept een kans tot verzet tegen het globale, en dit door het samenbrengen van kunst in al haar diversiteit, hybriditeit en veranderlijkheid. Op een unieke locatie. Een mét ‘Sense of Place’.”, besluit Putnam.

Vanuit dit plaatsgevoel selecteert curator Putnam ook een aantal bestaande werken die te zien zullen zijn in Watou, werk van onder andere Koen Vanmechelen en Gavin Turk.

In de zomer van 1980 richt dichter Gwy Mandelinck (Guido Haerynck) een artiestenmarkt in te Watou. Het vergeten grensdorp wordt overrompeld door tienduizend bezoekers. De volkse markt groeit uit in de jaren negentig tot de poëziezomer van Watou. 

Elke zomer slaat het Kunstenfestival Watou haar tenten op in het gelijknamige kunstdorpje net voorbij Poperinge, tegen de Franse grens aan. Dichters en beeldend kunstenaars, aanstormend talent en gevestigde waarden, uit binnen- en uit buitenland zorgen telkens weer voor een wonderlijke ervaring in karaktervolle tentoonstellingsplekken. Een unieke kunstbeleving ontstaat uit het samengaan van beeldende kunst en poëzie.

In 2020 nam Stad Poperinge de organisatie van het Kunstenfestival Watou op zich.

www.kunstenfestivalwatou.be

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.