/data/sites/web/visitwatoube/www/wp-content/themes/visitwatou

Het kasteel van Watou

Historie| Views: 1376
Onder de heerschappij van Karel van Ydeghem, die getrouwd was met Maria van Cortewyle, werd Watou tot graafschap verheven door de Spaanse vorst Philips IV in 1628. Karel en zijn vrouw kregen de titel van graaf en gravin van Watou. De eerste graaf, Karel van Ydeghem, woonde in “Het Blauwhuis”. Zijn zoon, Johannes van Ydeghem, tweede graaf van Watou, liet in 1620 een prachtig kasteel bouwen.

In 1793 werd het kasteel tijdens de Franse Revolutie volledig verwoest door brand. De enige overblijfselen, die nu nog getuigen van het bestaan van het toenmalige kasteel, zijn de toegangspoort in renaissancestijl en de kasteelgrachten. Op de ruïne van het oude kasteel werd een statig herenhuis in Franse stijl gebouwd. 

Na de oorlog bleef het huis onbewoond tot 1959 en dan pas kwam het domein terug in privébezit. De inwoners van Watou spreken nog steeds van “het kasteel” om te verwijzen naar het huidige “herenhuis”.

In juli 2016 werden Peter en Hilde Stuijk – Vandaele de nieuwe eigenaars. Zij openden een jaar later officieel een kunstgalerie in de tuin van het domein.

De tuin is enkel toegankelijk voor een bezoek aan de galerie tijdens de openingsuren.

www.kasteelstraat1.be/history-kasteel-van-watou

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.