/data/sites/web/visitwatoube/www/wp-content/themes/visitwatou

Kunst in het dorp

Kunst in het dorp, Kunst in Watou, Ontdek Watou, Zien| Views: 1518

Watouplein: Claus-monument: het enige ‘monument’ ter ere van Hugo Claus in Vlaanderen.  Dit kunstwerk werd ontworpen door Roger Raveel ter ere van de 65-jarige Claus. Het profiel van de auteur werd uitgelaserd uit een inoxplaat. De betonnen knotwilg is een afgietsel van een exemplaar uit Watou, in de kop werd een spiegel geplaatst die de omgeving  opslorpt. In het midden staat een typische Raveel-paal. Roger Raveel schonk dit werk aan Watou als een blijvend restant van zijn zomer “Poëzie rond Roger Raveel” in 1993.

Watouplein: Glasmozaïek. Hugo Heyrman laat vanuit Venetië duizenden mozaïeksteentjes overbrengen, legt die samen en puzzelt, in computerschrift en gevat in een schilderspalet, het beeld van Europa 1992 samen: “Watou, centrum van Europa”.  Dat hij Watou als dusdanig beschouwt was een uitgesproken vorm van ironie.


Douvieweg (vakantiewoning Douviehuis): Raveel tableau (1993). De zijgevel van een stalling- zichtbaar van op straat-wordt door Raveel omgetoverd tot een immens tableau, opgebouwd rond een wit vierkant. Het wordt één van de iconen van de Watouse poëziezomers.

Kleine Markt: Communicatiepaal. Ontwerp van prof. Paul Beekman voor ‘Zomerkonfrontatie 85’ en opgebouwd ter gelegenheid van de herinrichting van de Kleine Markt.

Kleine Markt: De Brouwer. Symboliseert de faam van Watou als brouwersdorp. Ooit waren hier acht brouwerijen actief, vandaag nog twee, Van Eecke (Leroy Breweries) en St. Bernardus. Het beeld is een creatie van oud-Watounaar Adhemar Vandroemme en werd in 1982 ingehuldigd tijdens de manifestatie ‘Op Brouwers- en Boldersvoet’. Brouwers Albert Van Eecke en Bernadette Deconink aanvaardden het peter- en meterschap.

Kapelaanstraat-nieuwe begraafplaats: Memoriaalvenster Eddy Van Vliet. Van Vliet was een Vlaams dichter, tevens trouw bezoeker en deelnemer aan de Watouse Poëziezomers. Na zijn overlijden in 2002 wilde hij dat zijn as zou uitgestrooid worden in het Grensland, nabij de woning van Gwij Mandelinck. Het memoriaalvenster met zijn gedicht ‘Dood’, een ontwerp van Stéphane Beel, werd in een nabijgelegen weide geplaatst. Bij de aanleg van de nieuwe begraafplaats in 2018 werd dit venster geïntegreerd in het ontwerp van Andy Malengier.

Gedichten aan de gevels: In het centrum zijn op diverse plaatsen gedichten te lezen op de gevels. Het meest opvallende is ‘Het land van Amen’, uitgevoerd in uitgeschreven metalen kinderletters, omgeven door de tweeling-fétisj van de éwé en de Kabié-fétisj die de streek van ongelukken moet vrijwaren. Het is een creatie van kunstenaar Frank Liefooghe uit 1991 en is te vinden tegen de verweerde pastoriemuur.

Tijdens het Kunstenfestival 2014 bezetten honderden plastic duiven, in alle kleuren van de regenboog, de dorpskom in een werk van de Brit Patrick Murphy. Op de top van de rechterbeuk van de Sint-Bavokerk zit nog een eenzame rode duif. Het is het enige restant van ‘de invasie van de duiven’.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.