Watou2023
/data/sites/web/visitwatoube/www/wp-content/themes/visitwatou

Kunstenfestival Watou 2024

Welkom in het kunstenfestival Watou editie 2024

De nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou, ‘Landscape of the Imagination’, vindt plaats van 6 juli tot en met 1 september. Curatoren Koen Vanmechelen, Michaël Vandebril en James Putnam selecteerden kunstenaars & dichters die werken rond de kracht van verbeelding. Ze gaan in dialoog met elkaar en met bijzondere plekken in en rond het dorp en kasteel De Lovie.

Ervaar kunst op unieke locaties, fiets langs klimaatpoëzie met de fietsroute Zwemlessen voor later of beluister de poëziepodcast Huis van de dichter. Watou Live brengt een hele zomer lang boeiende performances en concerten.

.

“Kunstenfestival Watou is de plaats waar kunst, poëzie, architectuur, ruimtelijke ordening en landschap elkaar vinden. De missie van het festival is te focussen op kruisbestuivingen. Op de dialoog tussen de lokale en de artistieke gemeenschap, en op de wisselwerking tussen kunst en poëzie. Maar net door het hiér te organiseren, roept het festival ook een debat op over het behoud van de lokale eigenheid. Immers, hedendaagse kunst wordt gezien als de uiting van een gehomogeniseerde mondiale cultuur. Maar cultuur bestaat uit véle culturen, en kunstenaars ontwikkelen steeds meer nieuwe netwerken, contacten en loyaliteiten, die allen heen en weer laveren tussen steeds meer lokale scenes. Watou schept een kans tot verzet tegen het globale, en dit door het samenbrengen van kunst in al haar diversiteit, hybriditeit en veranderlijkheid. Op een unieke locatie.


Na twee gesmaakte edities treden Koen Vanmechelen en Michaël Vandebril voor de derde maal aan als respectievelijk inspirator en curator poëzie voor het Kunstenfestival. De selectie beeldende kunst gebeurt dit jaar opnieuw door James Putnam, die al eerder (in 2022) de rol van curator beeldende kunst op zich nam.

In de zomer van 1980 richt dichter Gwy Mandelinck (Guido Haerynck) een artiestenmarkt in te Watou. Het vergeten grensdorp wordt overrompeld door tienduizend bezoekers. De volkse markt groeit uit in de jaren negentig tot de poëziezomer van Watou. 

Elke zomer slaat het Kunstenfestival Watou haar tenten op in het gelijknamige kunstdorpje net voorbij Poperinge, tegen de Franse grens aan. Dichters en beeldend kunstenaars, aanstormend talent en gevestigde waarden zorgen weer voor een wonderlijke ervaring in karaktervolle tentoonstellingsplekken. Een unieke kunstbeleving ontstaat uit het samengaan van beeldende kunst en poëzie.
www.kunstenfestivalwatou.be

Wil je je verblijf plannen in Watou deze zomer klik dan zeker hier voor verblijf, en hier voor activiteiten.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.